Gå til sidens indhold
 
08.06.2017

Tre stærke vindere kåret i konkurrence om fremtidens velfærdsteknologi

I går uddelte Aarhus Kommune og CareWare-Next to vinderpriser og en særpris i den årlige konkurrence om udvikling af ny velfærdsteknologi. De tre vindende produkter øger brugernes selvstændighed og livskvalitet og er generelt til gavn for samfundet, vurderer dommerpanelet.

Idéprisen går til fynske CrossWalker, et træningsredskab, der understøtter og træner gangfunktionen. I modsætning til gang med rollator, bruger man med CrossWalker kroppens naturlige bevægemønster, hvor man svinger med armene og roterer i ryggen. På den måde trænes overkroppen også, og balance og koordinering styrkes. Dommerpanelet lagde især vægt på, at CrossWalker understøtter og forlænger træningsindsats hos fysioterapeut, så borgeren ved selvtræning udvikler gangfunktionen, i stedet for at afvikle den. Det er produkter som CrossWalker, der giver Danmark en førende position indenfor velfærdsteknologi, mener dommerne.

 

Iværksætterprisen går til firmaet OSAA med IV-GO fra København. IV-GO er et bærbart drop til erstatning for et traditionelt drop på stativ. IV-Go bæres på skrå over kroppen som en taske. IV-GO har erfaret gennem test, at patienter føler sig mindre syge med et bærbart drop. Forventningen er derfor, at patienter kommer hurtigere ud ad sengen. Dommerpanelet beskriver IV-GO som ægte frihedsteknologi, både under behandlingsforløb og under rehabilitering. Dommerne vurderer, at produktet har enormt potentiale nationalt og internationalt, både i den primære sektor (sygehuse) og den sekundære sektor (hjemmepleje).

 

Særprisen går til aarhusianske Sarita Pearl, et smykke, man bærer på kroppen som en broche / et badge. Smykket har indbygget GPS og falddetektion, og ved fald tilkaldes automatisk hjælp. Smykkets overflade fungerer desuden som en stor kaldeknap, der aktiveres ved berøring og gør det muligt at kommunikere med hjælperne. Dommerpanelet lagde vægt på det forebyggende aspekt, da Sarita Pearl indsamler data og kan registrere nedsat bevægelighed over tid. Dommerne fremhævede også, at smykket designmæssigt kan tilpasses den enkeltes behov, og at pårørende og naboer kan fungere som hjælpere. Produktet er prisbilligt og inden for rækkevidde for mange privatpersoner.

 

Præmien til alle tre vindere:

  • En blåstempling af løsningen. Den åbner effektivt døre til blandt andet investering og samarbejder med det offentlige
  • 3 måneders gratis plads i StartupLab i INCUBA Science Park i Aarhus, samt adgang til deres Mentornetværk og eventuelt samarbejdspartnere andre steder i landet
  • Et års kompetent sparring fra konkurrencens dommere på vejen til det danske og internationale marked for velfærds- og sundhedsteknologi.

 

Turbo på udvikling af velfærdsteknologi

Konkurrencen CareWare-Next blev afholdt for femte gang, formålet er at skubbe positivt til det danske vækstlag for sundheds- og velfærdsteknologi. Og det lykkes i stor udstrækning, mener Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune.

 

"Der bliver født flere og flere ideer og iværksættere, fordi CareWare involverer hele økosystemet aktivt. Det er lige fra borgerne og de studerende til forskere og virksomheder. Niveauet stiger desuden år for år, og vi har med CareWare i Aarhus formået at sætte en enormt positiv udvikling i gang til gavn for alle danskeres livskvalitet og samfundsøkonomien. CareWare er offentligt-privat innovation, når det er bedst", siger Ivan Kjær Lauridsen.

 

Kontakter

Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef og medlem af dommerpanelet, M: 5157 6079 

Idéprisen, CrossWalker, fysioterapeut Birgitte Vangsgaard, M 4042 9845

Iværksætterprisen, IV-GO, OSAA, Ahmed Hessam, M: 3184 2398

Særprisen, Sarita Pearl, Nikolaj Nielsen, M: 26 50 44 04

 

Baggrund

Forud for finalen gennemgik de nominerede et acceleratorprogram ved Konsulenthuset Sussi Bianco for at blive knivskarpe på styrkerne ved deres produkt og præsentationen af det.

 

Der var otte nominerede i konkurrencen. En enkelt sprang fra undervejs pga. tidspres.

Til finalen fremlagde de syv deltagere deres idé/produkt foran et dommerpanel på otte dommere, der havde lejlighed til at stille kritiske spørgsmål og give gode råd. Samme dommere fungerer i fremtiden som mentorer for vinderne.

 

Dommerpanelet

Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef, Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune

Preben Mejer, it-guru, serieiværksætter og innovationsikon

Klaus Veng, CEO, EMENTO A/S – og Project Manager, MTIC

Christian Graversen, adm. direktør, Welfare Tech

Simon Skafdrup, Founding Partner og CEO, 3Part a/s

Bo Sejer Frandsen, adm. direktør, it-forum

Otto Bjerg Hausgaard, Investment Manager, CapNova

Kresten Nørgaard Christensen, Develco Innovation, direktør og serieiværksætter

Link til denne side

Nyheder

 
 

Opdateret: 08.6.2017

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Business  Aarhus

Telefon: 89 40 22 05

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code